4 könnyű, finom ízű leves a kertből!

A nyári hőségben senki nem szeretne órákon át a konyhában ácsorogni, ilyenkor a gyorsan elkészíthető, laktató és finom leveseket részesítjük előnyben. Mutatunk most 4 nagyon egyszerű receptet, nincs velük sok macera, de az ízük fenséges!

4-konnyu-finom-izu-leves-a-kertbol.jpg

Zellerkrémleves

Hozzávalók: 3 közepes nagyságú zeller, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 l csontlé (vagy húsleveskocka, de lehet a vízbe szórt delikát is), ízlés, szerint kis cukor, só

A zellert megtisztítjuk, megmossuk és igen apróra vágjuk, majd a húsa lében feltesszük főni. Ha megpuhult, áttörjük, majd elkeverjük a tejfölben a lisztet, és a levest azzal behabarjuk. A habarást szűrőn át csorgassuk a levesbe. Nagyon simának kell lennie! Pirított zsemlekockákkal, pirított szalonnakockákkal tálaljuk.

Zöldbableves

Hozzávalók: 40 dkg zöldbab, 3 dkg zsír, 2 dkg liszt, kis pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só.

A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk és összevágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a péppé zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és felengedjük kis hideg vízzel. Ha a zöldbab megpuhult, berántjuk. Tejföllel ízesítjük, adhatunk hozzá egy kis citromlét is.

Zöldborsóleves

Hozzávalók: 50 dkg zöldborsó, 1 csokor zöldpetrezselyem, 3 dkg liszt, 2 dkg zsír, kis pirospaprika, só.

A zöldborsót megtisztítjuk, és sós vízben feltesszük főni. (Jobb lesz az íze, ha a megtisztított zöldborsó héját jól megmossuk, és ezt főzzük először puhára, majd leszűrjük, és ekkor tesszük bele a zöldborsót.) A lisztből és a zsírból- világos rántást készítünk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük egy kis hideg vízzel, majd a megpuhult zöldborsóhoz adjuk. Csipetkével vagy vajgaluskával tálaljuk.

Zöldségleves

Hozzávalók: 1 csomó leveszöldség, kis kelkáposzta, kis zeller, kis karalábé, 15 dkg zöldborsó, kis fej vöröshagyma, 10 dkg rizs, 3 dkg liszt, 2 dkg zsír, kis pirospaprika, 2-3 szem burgonya, só, 1 l húslé (lehet húsleveskockából).

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és metéltre vágjuk. A zsírt felforrósítjuk, a zöldségeket beletesszük és pároljuk. Majd hozzáadjuk a zöldborsót, a nyolcfelé vágott - megtisztított, megmosott - burgonyát, meghintjük liszttel, pirospaprikával, felengedjük kis vízzel, és fedő alatt - megsózva - lassan megpároljuk. Ekkor felengedjük annyi vízzel, hogy kellő mennyiségű legyen. Csipetkét is adhatunk hozzá.

Címkék: Levesek