Görögdinnyehéj cukorban! Tedd el télire a nyár ízeit

Ne dobd el a dinnyehéjat, készíts belőle valami nagyon fenségeset!

gorogdinnyehej-cukorban-tedd-el-telire-a-nyar-izeit.jpg

Hozzávalók

  • 1 kg görögdinnye húsos héja,
  • annyi cukor, amennyi a dinnyehéj súlya,
  • kevés ecet,
  • 1 citrom.

Elkészítés

A dinnye sötétzöld héját éles késsel levágom úgy, hogy maradjon rajta kevés piros rész is, így szebb. Ezután másfél ujjnyi hosszú csíkokra szeletelem és enyhén ecetes vízben felforralom (nem főzöm!). Egy másik edényben kevés vízzel szirupot főzök. Ha forr, beledobom a dinnyehéjdarabokat. Miután egyet forrt, leveszem a tűzről, és úgy ahogy van, másnapig állni hagyom. 24 óra múlva a dinnyehéjdarabokat szűrőkanállal kiszedem, a szirupot felforralom, majd újra beledobom a dinnyehéjat. Ezt a műveletet még kétszer megismétlem, végül üvegekbe rakom a dinnyehéjat, és a forró szirupot ráöntöm. Szárazgőzben hagyom kihűlni. Karikákra vágott citrommal díszítem. A többszöri forralás és a dunsztolás következtében évekig eláll.