Epermártás friss eperhez, ennél édesebb kényeztető édesség nincs is!
A friss eper valódi finomság, sokan csak megszórják cukorral és úgy fogyasztják, mi most mutatunk egy ennél ötletesebb tálalási módszert. Mártásokkal leöntve, nem lesz fanyar ízű és az egyszerű gyümölcs valódi desszertkölteménnyé válik. Ha nincs idő sütni, vagy csak hirtelen valami finomságot ennél, érdemes ezeket a könnyed mártásokat elkészíteni és már lehet is tunkolni!
Hozzávalók
- 30 dkg eper,
- fél citrom leve (vagy ugyanannyi narancslé),
- cukor,
- vaníliás cukor ízlés szerint.
Az epret turmixgépben összetörjük, és hozzákeverjük az ízesítőket. A friss, egész epreket ezzel a mártással öntjük le.
Egyéb mártások friss eperhez
Tojásmártás
Hozzávalók
- 2 tojássárgája,
- 2 evőkanál porcukor,
- egy kevés citromlé,
- 2 dl tejszín.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, citromlével ízesítjük, és hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
Tojáslikőrmártás
Hozzávalók
- 1-2 dl tejszín,
- 1 dl tojáslikőr.
A tejszínt felverjük, s - folytatva a habverővel való keverést - hozzáadjuk a tojáslikőrt.
Borhabmártás
Hozzávalók
- 8 dkg cukor,
- 3 tojássárgája,
- 1 citrom leve,
- 2 dl fehérbor.
Kerek tálba kimérjük az alapanyagokat, és az egészet összekeverjük. A tálat vízfürdőbe helyezzük, és lassú tűzön a mártást habverővel addig verjük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor kihűtjük, és tálaljuk.
Túrómártás
Hozzávalók
- tehéntúró,
- gyümölcslé ízlés szerinti mennyiségben.
A túrót tetszés szerinti, szűrt gyümölcslével (vagy szörppel) turmixgépben megforgatjuk, és a mártást az eperre öntjük.