A 6 legjobb szaftos csirkecomb recept serpenyőben készítve

Olyan egyszerűek, hogy a főzésben nem jártasak is hozzáfoghatnak, ráadásul szinte mindenki szereti. Csak egy jó serpenyő kell, meg persze sok-sok csirkecomb, és már sülhet is az omlós ebéd. 

szaftos_csirke.jpg

Serpenyős csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 2 zöld-paprika (vagy 10 dkg konzervlecsó), 80 dkg burgonya, só, 1 kanál pirospaprika.

A combokat megsózzuk, lisztbe mártjuk, és az olajban átsütjük, majd, kivesszük. A visszamaradt zsiradékban apróra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a tört fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és annyi vízzel engedjük fel, hogy a visszatett csirkecombokat ellepje. Megsózzuk, felforraljuk, és beletesszük a hasábokra vágott burgonyát. Fedővel letakarva pároljuk, amikor a burgonya puhulni kezd, hozzáadjuk az összevágott zöldpaprikát meg paradicsomot (vagy a konzervlecsót). Lassú tűzön puhára pároljuk. 

Tavaszi-nyári csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 5 dkg vaj vagy 1/2 dl olaj, 30 dkg karalábé, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 25 dkg zöldborsó, 30 dkg karfiol, só, törött bors, petrezselyem.

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd a vajban vagy olajban minden oldalukon hirtelen átsütjük. Annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje, hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldséget. a rózsáira bontott karfiolt, a zöld borsót és a karalábét. Együtt addig pároljuk, míg a levét el nem főtte, majd összevágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Csirkecombok hentes módra

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 evőkanál olaj, 10 dkg gépsonka, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg ecetes uborka, 1 kiskanál paradicsompüré, só, törött bors, 1 csokor petrezselyem.

A csirkecombokat megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd az olajban szép pirosra sütjük. Kevés vizet öntünk alá, puhára pároljuk, majd kiszedjük, és a további felhasználásig letakarva tartjuk. A vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a metéltre vágott sonkát, a paradicsompürét, és kissé megpirítjuk. Végül beletesszük a hasonlóan felvágott ecetes uborkát, a csirkecombokat, és törött borssal fűszerezve, néhány percig forraljuk. Vágott petrezselyemmel meghintve, sült burgonyával tálaljuk.

Bakonyi csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, pirospaprika.

A megsózott, lisztbe mártott combokat a forró olajban minden oldalán pirosra sütjük, majd kivesszük, egy másik lábasba áttesszük. Kevés vizet öntünk rá, és fedővel letakarva, időnként megforgatva a húst, puhára pároljuk. A sütésből visszamaradt olajban üvegesre olvasztjuk a kockákra vágott füstölt szalonnát, benne az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd a nagyobb cikkekre vágott gombát beletéve, ezt is megpirítjuk. Sózzuk, pirospaprikával megszórjuk, és a közben puhára főtt csirkecomb levével felengedjük. Néhány percig főzzük, majd simára keverjük a tejfölt a liszttel, állandóan keverve besűrítjük a gombás ragut, nehogy csomós legyen, és mártás sűrűségűre főzzük. Beletesszük a csirkecombokat, és 2-3 percig forraljuk. Galuska illik hozzá. 

Keleti csirkecombok

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 evőkanál olaj, 2 dl fehér bor, 3 savanykás alma (rétesalma), 1 evőkanál liszt só. 1 mokkáskanál currypor, 1/2 citrom leve.

A csirkecombokat megmossuk, a forgóknál bevagdaljuk, megsózzuk, és lisztbe mártva, az olajban szép pirosra sütjük. A bor 2/3 részét ráöntve puhára pároljuk, majd curryporral megszórjuk, megtisztított, karikákra vágott almaszeletekkel beborítjuk, citromlével meglocsoljuk, és fedővel letakarva, a maradék borral megöntözve, sütőben néhány percig sütjük. 

Kapros tyúkcombok

Hozzávalók: 80 dkg tyúkcomb, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 10 dkg friss kapor, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, 1 kávéskanál cukor, 1 citrom, 3 dl tejföl, 1 mokkáskanál ételízesítő.

A tyúkcombokat a vöröshagymafej társaságában, annyi ételízesítővel fűszerezett vízben tesszük fel főni, hogy ellepje Lefedve forraljuk, míg a combok meg nem puhultak, elfőtt levét vízzel pótoljuk. A vajat felolvasztjuk, a liszttel meg a finomra vágott kapor felével aranysárgára sütjük. Kb. 4 dl átszűrt főzőlével feleresztjük, és simára keverve felforraljuk. Sóval, tejföllel, cukorral, citromlével enyhén pikánsra ízesítjük, beletesszük a tyúkcombokat, végül a kapor másik felét. Néhány percig forraljuk, és főtt burgonyával körítjük.