Pikáns és ingerlő: a legjobb szőlő receptek - imádni fogja!

Nyár érlelte őszi csemegénk a szőlő. Nem csupán magában, hanem ételek alapanyagaként is rendkívül egészséges. Lássunk néhány finom szőlő receptet!

a-legjobb-receptek.jpg

ALEXANDRA SALÁTA

Hozzávalók: 1 fejes saláta, 3 kis paradicsom, 1 zeller, 30 dkg szőlő, közte piros szemű is, mustár, borecet, olaj, só, bors, petrezselyemzöld. 

A salátát leveleire szedjük, néhány nagyobbal beborítjuk a salátástálat, a többit metéltre vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, a zellert nyersen megreszeljük. Összevegyítjük a szőlőszemekkel. A salátaöntet úgy készül, hogy a mustárt elkeverjük az ecettel, olajjal, a fűszerekkel. A tetejére petrezselyemzöldet szórunk. 

CSIRKE SZŐLŐVEL TÖLTVE 

Hozzávalók: 1 csirke, 5 dkg vaj, 2 fürt nagy szemű piros szőlő, só, bors.

A csirke belsejét megsózzuk, borsozzuk, bőrét kiskanállal fellazítjuk, és megtöltjük az előzőleg gyengén megsózott szőlőszemekkel. Befedhető tűzálló tálban 5 dkg vajban 50 percig sütjük.

SZŐLŐS SERTÉS- VAGY BÁRÁNYCOMB

Hozzávalók: 4 szelet bárány- vagy sertéscomb, 10 dkg vaj, 1 zsemle, 40 szem szőlő, 0,5 dl konyak, só, bors, 2 evőkanál reszelt sajt.

A kivert, megsózott húst süssük hirtelen rózsaszínűre a vajban. Közben a megmosott szőlőszemeket öntsük le a konyakkal. A zsemlét vágjuk kockákra, és süssük ki a vajban. Tegyük a megsült húst tűzálló tálba, rakjuk meg a konyakos szőlővel és a zsemlekockákkal, hintsük rá a reszelt sajtot, és öntsük rá az esetleg megmaradt vajat, s tegyük 10 percre forró sütőbe.

SZŐLŐTORTA

25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2 kanál tejföl, 12 dkg cukor, citromhéj, só, 50 dkg szőlő, 3 tojásfehérje, 8 dkg cukor, citromlé, 10 dkg dió.

Linzertésztát készítünk. Kerek tortaformát kibélelünk vele, és 10 percig sütjük. Közben a tojásfehérjéket habbá verjük a citromlé, cukor, darált dió és a szőlőszemek hozzáadásával. A masszát a félig megsült tortalapra kenjük, és kis lángon 25-30 percig szárítjuk.

TEJSZÍNES SZŐLÖSZELET 

4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg dió, 15 dkg liszt, egy fél csomag sütőpor, 50 dkg szőlő, 2 dl tejszín, 5 dkg cukor, 2 dkg mandula, 1 dkg vaj.

A tojássárgákat összekeverjük 4 kanál langyos vízzel, lassanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végül a cukorral keményre vert tojásfehérjéket. Vajazott, lisztezett tepsiben 15 percig sütjük. Ha kihűlt, rákenjük az 5 dkg cukorral felvert és a szőlőszemekkel elvegyített tejszínt. A vajban megpirított, gorombára vágott mandulával szórjuk meg.

Címkék: Desszertek