11 délvidéki házias recept az ínyenceknek!

Mivel férjem délvidékről származik, így anyósomtól ezen ételek elkészítését is megtanultam. Meg is tanultam tőle, amit csak lehetett és a mai napig használom és adom tovább.

racz.jpg

Gyuvecs

Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 1 középnagyságú zeller, kisebb fej karalábé, 20 dkg zöldbab, 1/4 fej édeskáposzta, 1 fej hagyma, 4 zöldpaprika, 4 paradicsom, 10 dkg olaj

A hagymát karikára vágjuk és az olajban halványsárgára pirítjuk. A burgonyát hasábokra szeljük, a sárgarépát és a zellert karikázzuk, a karalábét szeletekre vágjuk. A káposztát és a paprikát is ujjnyi szeletekre, a zöldbabot kettébe vágjuk. Az egészet hagymás olajban összevegyítjük, nagyon kevés víz, hozzáadásával félpuhára pároljuk. Amikor ez megtörtént, közé tesszük a paradicsomot, az egészet káposztalevéllel letakarjuk és forró sütőben egy fél óráig sütjük, amíg a zöldségfélék átsülnek.

Rác csirke

Hozzávalók: 1 csirke, 80 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 5 dl tejföl, 6 dkg zsír, pirospaprika, bors.

A burgonyát megfőzzük, karikára vágva egy kizsírozott tepsibe rakjuk. Rárakjuk a karikára vágott hagymát, a darabolt paradicsomot, a csíkokra vágott paprikát. Megsózzuk, egy kis paprikát hintünk rá. (Télen lecsókonzervvel készítjük.) A zöldségfélékre rátesszük az előre kisütött húsdarabokat, megöntözzük tejföllel és néhány percig sütőben sütjük.

Rác gulyás

Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 25 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 3 db zöldpaprika, 2 paradicsom, só, törött bors, 2 dl tejföl.

A megforrósított zsírban az apróra vágott vöröshagymát és a kar/kára vágott zöldpaprikát világosra pirítjuk. A kettévágott paradicsomok magját kikaparjuk, azután a paradicsomot is beletesszük a zsírba. Kicsit pirítjuk, belerakjuk a kockára vágott húst, felöntjük vízzel megsózzuk, borsozzuk. Ha a hús már majdnem puha, belekeverjük a rizst. Tálaláskor öntjük rá a tejfölt.

Rác ponty

Hozzávalók: Egy 1,2-1,5 kg-os tükörponty, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg zsír, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 12 dkg vöröshagyma, 5 dl tejföl, 75 dkg burgonya, só, pirospaprika.
A megtisztított halat szeletekre vágjuk, megsózzuk és minden szeletet megtűzdelünk egy szelet füstöltszalonnával. Egy tepsit vagy tűzálló edényt kizsírozunk. A burgonyát megfőzzük, karikára vágjuk és beletesszük a tepsibe. Közben a megmaradt füstölt szalonnát kockákra vágjuk, üvegesre sütjük, és hagymával, a paprikával, a paradicsommal lecsót készítünk belőle. A lecsó felét a burgonyakarikákra terítjük, erre rátesszük a halszeleteket. Megszórjuk fűszerpaprikával (úgy az igazi, ha minél csípősebb), betakarjuk a megmaradt lecsóval. A megmaradt forró zsírral az egészet megöntözzük, ráöntjük a tejfölt és középmeleg sütőben 50-60 percig sütjük. Télen 20 dkg konzervlecsót használunk.

Rácos hús

Hozzávalók: 1/2 kg főtt burgonya, 4 szelet frissen kisütött sertéskaraj vagy tarja, 20 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 kiskanál olaj, só, pirospaprika.

A burgonyát megtisztítjuk, vastagabb karikára vágva a kiolajozott edénybe helyezzük. Egy rétegre karikára vágott zöldpaprikát és paradicsomot helyezünk, valamint hagymakarikákat. Utána újabb réteg következik. Legfelülre helyezzük a kisütött hússzeleteket és az egészet leöntjük paprikával ízesített tejföllel. A sütőbe téve körülbelül 15 percig melegítjük, majd utána tálaljuk.

Scsevapcsicsa

Hozzávalók: 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 10 dkg darált birkahús, őrölt bors, só.

A húsokat kétszer átdaráljuk, megsózzuk, és egy óráig állni hagyjuk. Ujjnyi rudakat formálunk és faszén parazsán vagy grillsütőben vagy forró olajban sütjük ki.

Szerb csirke

Hozzávalók: 1 db csirke, 8 dkg zsír, só, bors, 25 dkg rizs, 1 fej hagyma, pirospaprika, 4 paradicsom, 8 db paprika.

A zsírt feltesszük melegedni, amikor kész, rátesszük a darabokra vágott csirkét, rászórunk egy kanál lisztet, egy kicsit megpirítjuk. Ha kész, annyi vízzel felengedjük, hogy a húst ellepje. Beletesszük a sót, a borsot, a pirospaprikát. A rizst közben forró zsírban megfuttatjuk, hozzátesszük a félig főtt csirkéhez. Közben a hagymából, a zöldpaprikából, a paradicsomból lecsót készítünk. Ha a csirke elkészült, tányérokra szedjük és a tetejére ráhelyezzük a lecsót.

Szerb rizseshús

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 30 dkg csirkehús vagy sertéslapocka, 3 közepes fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 3-4 zöldpaprika, 1/2 kg paradicsom, 20 dkg burgonya, pirospaprika, só, néhány szem bors.

A vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre fonnyasztjuk. A csirke- vagy sertéshúst feldaraboljuk, a burgonyát hosszú csíkokra vágjuk s a hagymával tovább dinszteljük. Beletesszük a rizst, a karikára vágott zöldpaprikákat, a pirospaprikát, sót, borsot és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Amikor a hús már megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott paradicsomot. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a víz teljesen elpárolog.

Ponty, rácosan

Hozzávalók: 1,2-1,5 kg-os ponty, 5 dkg füstölt szalonna, 1,2 kg burgonya, 3 dkg só, 5 dl tejföl.

A pontyot megtisztítjuk, hosszában felhasítjuk. A burgonyát kockára vágjuk és sós vízben kifőzzük. Zsírral kikent tepsibe rakjuk. A pontyot ujjnyi távolságra bevagdaljuk, megsózzuk, a bevágásokra szalonnaszeleteket teszünk. Az egészet ráhelyezzük a burgonyára. Tejföllel leöntjük és sütőben puhára sütjük.

Nyúl, szerbesen

Hozzávalók: 80 dkg nyúlcomb, 10 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom (télen 20 dkg konzervlecsó) 5 dl tejföl, 6 dkg liszt, pirospaprika, só, bors.

Az apróra vágott hagymát a zsíron megpároljuk. Pirospaprikát teszünk rá. Ezután rátesszük a darabokra vágott nyúlhúst, megsózzuk, felöntjük vízzel és pároljuk. Amikor a hús félig puha, rátesszük a csíkokra vágott paprikát, a darabokra vágott paradicsomot. Amikor az étel kész, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk és belefőzzük az ételbe. Felrottyantjuk, és makarónival tálaljuk.

Szarvasgulyás, szerbesen

Hozzávalók: 60 dkg szarvashús (lehetőleg lapocka), 8 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, bors, köménymag, majoránna, 40 dkg burgonya, 40 dkg kelkáposzta, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, 10 paradicsom, 8 dkg zöldpaprika (télen konzerv).

A kockára vágott szarvashúst vízbe tesszük. Felolvasztjuk a zsírt, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és a törött fokhagymát. Amikor a fölhevült, hozzátesszük a paprikát, a köménymagot, a majoránnát, a törött borsot, majd a húst. Megsózzuk, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a szeletekre vágott leveszöldséget, a gerezdekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a kockára vágott burgonyát és a cikkekre vágott kelkáposztát. Amikor a hús és a zöldség puha, tálaljuk.

Címkék: főétel